26.4.2017

arjen rutiineista

Rakastan rutiineja. Ne helpottavat elämää kummasti, ja varsinkin nyt pienen vauvan kanssa samalla kaavalla toistuvat rutiinit ovat yksi tärkeimmistä asioista arjen toimivuuden kannalta. Tässä lyhyesti kerrottuna meidän päivän kulku sisältäen rutiinit, jotka ovat tässä kuukauden aikana muotoutuneet.

Aamu

Heräämme vauvan kanssa vaihdellen klo7-9 aikaan, tai no äiti herää ja vauvahan jatkaa taas unia seuraavasta syötöstä. Esimerkiksi eilen aamuna poitsu antoi äidin nukkua jopa puoli yhdeksään. Luksusta verrattuna edellisten päivien seitsemän herätyksiin. Toki tätä ennen syötiin klo6:30 ja sitä ennen 3:30. Meillä syödään siis päänsääntöisesti kolmen tunnin välein, mikä onkin näin pienelle vauvalle se optimi syöntiaika.

Aamuherätyksen jälkeen syötän pojan, vaihdan vaipan ja laitan unille joko yläkerran pinnikseen tai alakertaan päiväunisänkyyn. Sen jälkeen alkaa äidin aamutoimet. Laitan itkuhälyttimen sängyn viereen, jotta kuulen jos poitsu päättääkin herätä kesken unien. Sen jälkeen itse suihkuun, pukeutuminen, aamusiistiytymiset ja aamupala. Näiden jälkeen saatan ehtiä hieman järjestelemään alakertaa.

Poika heräilee aamulla yleensä tiheämmin. Tänään hän nukkui aamusyötön jälkeen puolitoista tuntia pinnasängyssä. Tämä aika riittää vallan hyvin minun aamutoimille. Sittempä sama kaava toistuu. Syöttö, vaipanvaihto, vauvan aamuputsaukset ja päivävaatteiden pukeminen. Siirrymme alakertaan, jossa pötkötellään vähän aikaa lattialla ensin selällään ja sen jälkeen mahallaan. Niskan vahvistamista pyritään tekemään ainakin se kolme kertaa päivässä massullaan ollen. Tämän jälkeen laitan pojan nukkumaan fleecehaalarissa päiväunisänkyyn. Näitä unia poika nukkuu sen parisen tuntia.


Keskipäivä

Puolen päivän unien aikaan eli noin klo10:30-12 ehdin siivota yläkertaa: pedata sängyn, laittaa edellisen päivän pyykit kaappiin ja laittaa uuden koneellisen pyörimään. Kyllä, meillä pestään pyykkiä melkeimpä joka päivä ja siivotaan myös (vaikkakin kuvassa on nyt vähän tavarat hujanhajan). Kummasti sitä vaan likapyykkiä kertyy. Tämä pikkumies nimittäin puklaa päivässä kahdesta kolmeen bodya ja kakkii likaiseksi vähintään yhdet housut.

Seuraavan heräämisen ja syötön jälkeen lähdetäänkin ulkoilemaan. Tämäkin sattuu pääsääntöisesti klo11:30-13 välille. Toisinaan käyn ulkoilemassa yhdessä äitiystävän kanssa ta sitten ihan itsekseni Liitu-koira mukanani. Ulkoilun jälkeen poika nukkuu monesti vielä tunnin joko ulkona tai sisällä. Näiden unien aikaan ehdin itse syödä lounaan vaihtelevasti klo13-15.Iltapäivä

Iltapäiväunet ovat monesti ne pisimmät, melkein kolme tuntia, ja näistä pyrin itsekin lepäämään. Joko nukun tunnin päiväunet tai jos ei väsytä, teen omia juttuja, kuten nyt kirjoitan blogia. Iltapäivästä odotellaan myös isiä kotiin ja aloittelen päivällisen teon monesti klo17-18 aikaan. Alkuillasta poika ottaa vielä monesti yhdet unet ennen iltatoimia.

Ilta

Illalla poika aloittaa monesti tankkaamaan yötä vasten ja syö useamman kerran ennen nukkumaan menoa. Klo21-22 siirrymme yleensä yläkertaan joko iltaitkun saattelemana (tämä on usein päivän ainoa hetki, kun meillä itketään kunnolla) tai sitten rauhassa massu täynnä. Iltapuuhiin kuuluu yleensä perus pesut (pylly, kaula, kasvot, kädet, kainalot, korvantaustat ja napa) tai kylvetys saunan lämmittäessä kivasti kylpyhuonetta ja yöpuvun pukeminen. Sänkyyn rauhotutaan vaihdellen unipussissa klo22-00. Tätä ennen imetän ja annan vielä korviketta päälle, jotta saadaan yksi hieman pidempi -tai no kolmen tunnin- pätkä unta. Tämä ystävältä saatu vinkki on auttanut hurjasti omaan jaksamiseen, sillä ennen tätä poika söi öisin välillä 1,5 tunnin välein. Nyt kun saan edes kerran yössä sen kolmen tunnin yhtäjaksoisen unen, jaksan päivän paljon paremmin. Joku tietysti voi olla huolissaan, että kärsiikö tästä maidontulo, mutta kun syötän pojalle ensin molemmat rinnat ja vasta sen jälkeen korvikkeen, ei pitäisi olla huolta maidontuotannosta.Yö vaihtelee luonnollisesti siitä, moneltako poika on nukahtanut. Viime yönä hän nukahti noin klo22:30 ja heräsi seuraavan kerran 01:20. Tästä syöttö niin, että annan ensin toisen rinnan, sitten vaipanvaihto ja sen jälkeen toisen rinnan syöttö. Näin hän alkaa väsyä jo rinnalle, jolloin nukuttamiseen ei enää mene aikaa keskellä yötä. Yöllisiin syöttö- ja vaipanvaihto ja nukutus-hommiin menee vaihdelle 20-40 minuttia. Seuraava herätys olikin sitten viideltä. Eli sain näiden kahden syötön välissä sen tärkeän noin kolmen tunnin unipätkän. Ja taas sama homma toistuu ja unille. Seuraava herätys olikin sitten 7:30, josta itse nousinkin jo ylös. Ja aamu alkaa samalla kaavalla. Saan siis vaihdellen 6-8 tuntia unta, joka on pilkkoutunut yleensä kolmeen pätkään. Ilman imetyshormoneja tämä olisi varmasti tuplaten raskaampaa, mutta niin se vain luonto hoitaa tämänkin asian kummallisen hyvin - hormooneilla on todentotta suuri vaikutus moneen asiaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti