10.5.2017

äitiys

Kuva Jaana Komulainen Photography

Vauvan syntymän myötä koen monenlaista onnen ja onnistumisen tunnetta päivittäin. Arjen pyörittäminen ja siinä onnistuminen saa jollain oudolla tapaa mielen erityisen positiiviseksi. Tietysti ihana vauvan tuoksu ja äitinä oleminen tuo sekin ihanan onnellisuuden tunteen, mikä vaikuttaa positiivisesti mieleen ja jaksamiseen. Toki välillä väsymyksen merkit näkyvät lyhyenä pinnan palamisena ja ärtyisyytenä. Etenkin niinä huonosti nukuttuina öinä seuraava päivä tuntuu välillä ylitsepääsemättömältä - mutta silti nuo pienet arjen onnen hippuset saavat tämän mamman jaksamaan ja hymyilemään. Onni on tässä ja nyt.

Olin hieman murehtinut jo ennakkoon sitä, miten koen tämän suuren elämänmuutoksen. Koenko identiteettikriisiä uudesta "roolista" ja kuinka paljon kaipaan sitä omaa vapaata aikaa. Täytyy myöntää, että yllättävän vähän. Toistaiseksi vaunulenkit yhdessä äitiystävien kanssa, pienet pyrähdykset kaupungilla ja ruokakaupassa tuovat juuri sopivan määrän vaihtelua kotoilupäiviin. Päivät ja viikot hurahtavat aivan tajutonta kyytiä. Toki niinä huonoimpina päivinä kaipaisi muutaman lisätunnin päivään, että saisi syötyä ruoan rauhassa ja pienen kahdenkeskeisen ajan miehen kanssa. Silti en vaihtaisi tästä mitään.

Tässä vajaan kahden kuukauden äitinä olon aikana olen tajunnut, että äidit ovat melkoisia arjen supersankareita. Vauva sylissä yhdellä kädellä asioiden teko onnistuu uskomattoman hyvin. Asioiden ennakoiminen on välillä ihan häkellyttävää. Ja ylipäätään arjen pyörittäminen vähillä yöunilla vaatii jo sekin aikamoista taikavoimaa. En ehkä ennen osannut ajatella, kuinka moneen me naiset ja nimenomaan äidit taivumme. Ensin kannamme yhdeksän kuukautta pientä aarretta sisällämme vaihtelevilla olotilan muutoksilla. Sitten vauvan syntymä - huh mikä urheilusuoritus! Pikkuvauva-aika se vasta koetteleekin, toisia enemmän toisia vähemmän, mutta tuskin se kenellekään äärimmäisen helppoa voi olla. Ja imetys - miten uskomatonta sekin voi olla, että oma keho tuottaa ravintoa koko ajan juuri sinun oman lapsesi tarpeisiin vastaten. Lapsen kasvun myötä tulee varmasti monia vaikeampia ja taas helpompia ajanjaksoja, mitkä nekin kuormittavat äidin ja isinkin pinnaa. Mutta silti tämä kaikki on jotenkin niin uskomattoman palkitsevaa ja arvokasta! Äitinä oleminen on itselleni kyllä elämän suurin saavutus.

Aivan mahtavaa tulevaa äitienpäivää kaikille arjen supersankareille - äideille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti